Fobo i en ny tid

Från Odlaren 1-2009

Text: Karin Jansson

I drygt 30 år har Fobo jobbat för ett miljövänligt jordbruk och naturnära odling. Sedan föreningen startade 1977 har samhället genomgått en stor förändring men det är intressant att nu se att de idéer som Fobo bildades kring fortfarande håller och blir allt mer aktuella för varje år.

Fobo tillkom i en tid då industrisamhället stod på sin topp. En liten grupp började ifrågasätta om samhället var på rätt väg och om storskalighet, kemikalier, kärnkraft och högteknologi verkligen var den rätta lösningen på alla samhällsproblem. Ur frågetecknen föddes den gröna vågen där människor, ofta akademiker, valde att flytta ut på landet och började bruka jorden med traditionella metoder.

Fobo blev snart ett stort förbund med många distrikt och lokalavdelningar. Förbundet var en viktig kraft i utveckling av det man kallade för alternativjordbruk och bland medlemmarna fanns både bönder och fritidsodlare. Fobo hade vid denna tid en livlig verksamhet och var bl a med och tog initiativet till certifierad odling vilket snart fick namnet Krav.

Men redan på 1980-talet förändrades Fobo genom att yrkesodlarna bildade ett eget förbund, nuvarande Ekologiska lantbrukarna. Kvar blev fritidsodlare, självhushållare, gröna-vågare och allmänt odlingsintresserade. Sedan denna tid har mycket förändrats. Idealismen inom det ekologiska jordbruket har delvis förlorats och ersatts av marknadsmässiga hänsyn. Ekoodlingen har blivit mer storskalig och Krav-märkningen ett kommersiellt försäljningsargument.

Samtidigt har mycket av det tidigare så hårda motståndet mot ekologisk odling försvunnet. Klimatförändringar och miljöförstörelse är idag realiteter som gör att både myndigheter och konsumenter vill ha giftfri mat. Att bli en grön konsument handlar inte längre om radikal idealism och gröna vågen-mentalitet – det har istället blivit en nödvändighet att vi måste göra något för att rädda vårt klot från allvarlig miljöförstörelse.

Politiker, debattörer och makthavare tävlar idag om att framstå som de mest klimatvänliga. I kölvattnet dyker det upp olika aktörer – både ideella och kommersiella – som hänger på miljövågen och vill sälja produkter och idéer. Kokböcker, tv-program, fiffiga prylar och tjänster – allt ska idag vara ekologiskt, certifierat eller i alla fall på något sätt rädda oss från klimathotet.

Det känns skönt att i denna tid av mer eller mindre ytlig miljövänlighet jobba för en organisation som varit en av grundpelarna inom ekorörelsen. Fobo har inte på länge varit någon stor aktör eller speciellt välkänd, men samhället tycks ha hunnit ikapp Fobo och det som för 30 år sedan var radikalt och flummigt är idag själklarheter.

De senaste åren har det skett en stor förändring av vår medlemskår. Gamla trotjänare har fallit bort av ålderskäl och många nya har strömmat till. Intresset för odling, nyttoträdgård, småskalighet och självförsörjning växer och inom Fobo finns en gedigen, samlad kunskap som verkar locka dagens miljömedvetna människor.

Sakta – men säkert – verkar Fobo växa och på sikt bör vi åter kunna vara en röst som hörs och märks i samhällsdebatten. För att uppnå det behöver Fobo fler engagerade medlemmar, fler som vill driva aktiviteter och föra Fobos budskap vidare. Lokalföreningen i Eksjö, med egen visningsträdgård, är ett bra exempel på vad en odlarförening kan betyda för sin bygd. Förhoppningsvis kan vi de närmsta åren starta fler lokalavdelningar och få igång fler Fobo-trädgårdar. Känner du dig manad att vara med i detta arbete så tveka inte att ta kontakt med en lokalavdelning eller Fobos styrelse! Ta också en titt på sista sidan där vi drar igång en medlemsvärvningskampanj. Välkommen att aktivera dig i Fobo!