Skriv ut

Dags för odlaren att vila

Från Odlaren 4-2016

Text: Karin Jansson

Hösten är på väg mot vinter och det känns skönt att veta att jordkällaren är full av potatis, rotfrukter och kål. I kylen står burkarna med syrade grönsaker på rad och i köket finns lådor med lök och vitlök. Pumpor ligger uppradade i vardagsrummet, i skafferiet finns torkade bönor och ärter och frysen är full av majs, bladgrönt, broccoli, brytbönor och bondbönor. I det inglasade uterummet finns en kruka med jordslagen purjo och i landen står fortfarande grönkål och brysselkål, vackert gröna och majestätiska. På bordet står en skål med tomater på väg att mogna, både röda och gula.

Som odlare och självhushållare infinner sig ett lugn när vintern närmar sig. Nu kommer den stilla tiden på året. Ingen odling, inget att skörda, inget att rensa och förvälla och plötsligt har man så mycket mer tid över till annat. Läsa en bok, gå på teater och umgås med vänner man har försummat. Det kan faktiskt också bli tid för att städa något förråd och rensa ut sådant man inte behöver.

Att odla delar upp året i olika perioder och vintertiden, som för många är trist och tråkig, blir för odlaren en välkommen semester. Längtan efter våren kommer nog att infinna sig efter hand, men just nu, några veckor innan jul, kan man bara vila och vara nöjd med att ladan är full.

När lugnet faller i stugan kommer dock en del tankar upp kring situationen i världen. Världsläget har inte varit så osäkert och spänt sedan kalla krigets dagar och ur det perspektivet känns det viktigt att ha en viss kontroll över sin egen matförsörjning. Vi skriver i detta nummer en del om självhushållning och bristen på matsäkerhet i Sverige. Nästa år ska vi satsa en del på artiklar som just handlar om självhushållning. Den som har börjat odla i liten skala får ofta lust att odla mer, men hur mycket ska man egentligen odla för att täcka sitt årsbehov? Det och många andra frågor tänker vi ta itu med under 2017.

Men just nu kan odlaren frossa i det som är bärgat: pumpasoppa en dag, stuvad persiljerot en annan, biffar på bönor, bakade rotfrukter, grönkålschips, ja varje dag kan man variera sin mat med förrådet som finns. Ännu någon månad kan odlaren vänta med att ta itu med bestyr för kommande år – även om det har börjat klia lite i frökatalognerven.

Så snart det nya året har ringt in brukar nämligen odlaren vakna till liv och läsa frö­kataloger. Detta är de stora förväntningarnas tid: vänta på fröleveranserna, förvänta sig fantastiska smaker och spänt vänta på att få pröva helt nya sorter. Dagens internationella frömarknad gör det lätt att hitta nya varianter och fröer från världens alla hörn och odlingen blir för varje år alltmer internationell och brokig.

Men fram till dess ska odlaren bara ta det lugnt och lukta på julblommorna. Och naturligtvis önska alla sina läsare en fridefull jul!