Skriv ut

Under 2018 ska lokalföreningen på egen hand försöka förmedla vad som händer inom föreningen - liksom vi gör på vår facebook-sida - Fobo Eksjö-Nässjö

ÅRSMÖTE 2018 

Den 3 februari kl.14.00 håller vi vårt årsmöte på Kvarnars Gård i Eksjö. Förutom årsmötesförhandlingarna kommer Ola Johansson att berätta och visa bilder på temat "Inspiration från en trädgård". Vi bjuder på kaffe/the med hembakat bröd och underhåller oss själva. Det brukar bli en trevlig fest i glada vänners lag.

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN !

STYRELSEN 

 

Program 2018 - vår och sommar

Fobos trädgård

Med start 12 april, om vädret tillåter, och varje torsdagskväll hela sommaren fram till 1 sept. kommer vi att finnas i trädgården från kl 18.

Vi i arbetsgruppen träffas även tisdagskvällar under april – juni för att alla förberedelser ska hinna göras innan trädgården får ta över, växa till sig och bara bli allt finare.

ALLA ÄR HJÄRTLIGT VÄLKOMNA !

Fobos trädgård är öppen dygnet runt, året om för den som vill göra ett besök och få en lugn stund för sig själv – Du ska alltid känna Dig... VÄLKOMMEN dit!

 

Plantbytardag

Tisdag 1 maj kl 11.00

Plats: Fobos trädgård

Vår traditionella plantbytardag genomförs traditionellt denna dag. Träffen samlar många trädgårdsvänner som vill hitta nya växter till sina trädgårdar. Samtidigt byter man bort egna växter. Var och en får presentera sina växter och sedan letar man reda på vad man vill ha.
Medtag egen fika.
Ansvarig: Reidun

 

Föredrag Lena Israelsson

Onsdag 16 maj kl. 18.30

Plats: Eksjö Bokhandel

 

Författaren och debattören i odlingsfrågor Lena Israelsson gästar Eksjö och besöker Eksjö Bokhandel. Hon ska tala om sin omarbetade bok ”Handbok om köksträdgården”, som innehåller det mesta om ekologisk trädgårds-odling.

Biljettpris: 120 kr - endast förköp gäller - du köper den i Bokhandeln. Dryck med tilltugg ingår.

 

Vegetarisk grillafton

Tisdag 29 maj

Tid: kl. 18.00-ca 21.00

Plats: Röda Stugan, Kvarnarps gård.

Den vegetariska grillkvällen har blivit en av Naturskyddsföreningens mest efterlängtade aktiviteter.   En fin uppstart av sommarens härliga grillkvällar. Vi deltar gärna och delar med oss av klimatsmarta tips om goda och vegetariska grillrätter .

Välkommen till en trevlig kväll med enkel samvaro och god mat till självkostnadspris.

Samverkan med Eksjö Naturskyddsförening

Anmälan senast den 26 maj till Birgit Andersson 0381-148 11  eller Britt-Mari Johansson  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

      INVIGNING

  Vi presenterar årets tema

”Trädgårdsparadiset” 

Lördag 16 juni kl.13.00

Plats: Fobos trädgård

I år kan vi försöka bjuda på något njutbart som knyter an till en paradisisk miljö – det går att tolka på många sätt men meningen är man ska känna sig vara på en plats som är vacker, där man njuter av lugnet, ser all växtlighet omge sig, se färger och känna dofter av alla blommor. Man ska uppfyllas av ett inre lugn, känna sig harmonisk och bara njuta.  

Ansvarig: Styrelsen

 

”Tusen trädgårdar”

 Söndagen 1 juli kl. 10-17

Plats: Fobos trädgård

I Gunnel Carlssons stora trädgårdsprojekt Trädgårdsriket inbjuds nu alla sevärda trädgårdar till att delta i trädgårdsvisningar över hela landet.

För Fobos Trädgård är det fjärde gången vi deltar. Vi hoppas på att många kommer så kan vi berätta om vår trädgård. Ta gärna med en fikakorg, sätt dig ner och njut! Välkommen !    

Ansvariga: Styrelsen

 

           Vi besöker

Allmogegården i Tolarp

Tid: Fredag 3 augusti kl. 11

Plats: Samling för samåkning 09.45 från på parkeringen vid Storegårdskyrkan.

Följ med på en spännande utflykt till Bengt och Maria som driver en kursgård i ett vackert landskap med inriktning på självhushållning. Gården ligger i Östra Vätterbran-terna mellan Huskvarna och Gränna. Här finns det mesta av vad ett hållbart och produktivt jordbruk på naturens villkor kan innehålla: djur, stora och små, grönsaker, gamla sorters spannmål, m.m. – de använder gårdens gödsel, bedriver växelbruk, täckodling för att bevara jordens mullhalt och bördighet.    

Vägbeskrivning:
Från Jönköping E4 N, sväng av vid Motell Vätterleden, kör mot Ölmstad, tredje avtagsvägen höger, Hillinge, 3 km, vänster Tolarp.

Ansvariga: Eva Ekenberg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.                    

Reidun Weigner  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

 

Gör ditt eget örtsalt

Söndag 5 augusti kl. 11.00

Plats: Fobos trädgård

Kom och gör ditt eget örtsalt. Vi plockar örter i trädgården och bereder dem tillsammans. Tag med en glasburk att ta med örtsaltet hem i, för att sedan torka det hemma. Sker till självkostnadspris.

Ansvarig: Eva Ekenberg

 

”Maries trädgård” 

Lör/sön 11 - 12 augusti  kl. 12-18

Plats: Hattsjöhult, Grimstorp

Marie och Ronnie Johansson utanför Grimstorp (Nässjö) inbjuder till besök i deras ekologiska trädgård, helt i Fobos anda. De anser att tidpunkten är väl anpassad

för att kunna erbjuda färska grönsaker och andra spännande växter, blandat med en mångfald av blomster.

Så gör ett besök i Hattsjöhult, du kör vägen mellan Stensjön och Sävsjö, vägskylt mot Grimstorp.

därefter c:a 6 km eller från Grimstorp, skyltning Önnarp,         - ca 2 km.

Kontakt: Marie Johansson         070-285 24 67

 

Öppet Hus i               

Fobos trädgård

i samband med

Biodlingens dag

Söndag 12 augusti kl. 11-15

Samarbetet med våra grannar Biodlarna i Kvarnarp fortsätter. Biodlarna arrangerar sin egen dag och vi passar på att fånga upp besökarna i trädgården när de passerar på tipspromenaden.    

VÄLKOMMEN!

Ansvarig: Reidun

 

Hösten 2018   

 

 Fr.o.m. v. 37 går vi över till lördagar för våra arbetsdagar och försäljning i trädgården, då torsdagskvällarna blir för korta för att hinna med det som måste göras under hösten.

Med början kl. 10 och några timmar framåt är vi på plats följande lördagar: 15 sept,

22 sept, 29 sept, 6 okt, 13 okt och 20 okt.

Vid dessa tider säljer vi grönsaker och plantor som finns i trädgården. 

 

Fobo på   

Eksjö Marknad

Onsdag 12 september

Plats: Stora Torget, Eksjö

Åter finns vi plats på marknaden. Kvällen innan skördar vi och samlar ihop grönsaker och blommor som brukar ha en strykande åtgång bland marknadsbesökarna.   

 

Trädgårdsvisning hos Ola i Mariannelund

Lör/söndag 15-16 september    kl. 10–18

Prästgårdsallén 4,

Mariannelund

Ola Johansson bjuder in till Öppen Trädgård och visar upp sin trädgård med mycket grönsaker och många annorlunda växter. Han vill också visa upp hur han anlagt sin trädgård med olika praktiska anordningar, t.ex. odlingslådor som gör trädgården mer lättskött.

Om du inte hittar – slå en signal !

 Medtag eget fika.

Ansvariga: Ola, 073-391 62 70  

 

Föredrag om

Permakultur

Torsdag 11 oktober kl.19.00

Plats: Eksjö Bibliotek

Eva Ekenberg kommer att berätta om permakultur – en odlingsform som ser helheten och där man utformar en trädgårdsdesign enligt vissa principer. Permakultur är ett samarbete med naturen, med omsorg om människor och om jorden.

Ansvarig: Sven-Åke Svensson

 

Trädgårdsfest med minnen från sommaren!

Måndag 17 december, kl. 18.00

Plats:  Röda Stugan, Kvarnarp Eksjö.

Naturligtvis måste vi hålla fast vid vår lilla fest i julstöket. Kom med i en liten hyllning till vår trädgård.

Vi håller som vanligt ett litet knytkalas där var och en kan ta med sig något att bjuda på. Vi hoppas på en trivsam kväll tillsammans. Du som deltagit i arbetet under sommaren – tag gärna med dig något roligt minne, eller någon trevlig episod som du kan berätta. Det finns mycket att minnas – alltid intressant att höra hur du upplevde sommarens utställning och möten med våra besökare.

Anmälan till Sven-Åke,

070-276 60 67 senast 14 dec.

 

Årsmöte 2019

Lördagen 2 feb kl. 14

Notera redan nu i din almanacka när föreningen håller sitt ordinarie årsmöte. Särskild kallelse kommer.

 

Aktiviteter i samarbete med Studiefrämjandet.