Warning: Attempt to read property "id" on null in /home/fobose/public_html/components/com_content/views/category/view.html.php on line 271

Välkommen till sommarmöte 2023

19-20 augusti Norrköping

 

Lördagen 19 augusti

12.00 Samling och lunch

13.00 Aktuellt från FOBO och lokalföreningarna

13.30 Susanna Prytz – Ta vara på din skörd

14.30 Fika

15.00 Annelie Engkvist – Mätt på en plätt

16.30 Paus

16.45 Börje Remstam – Min arbetskompis daggmasken

18.00 Middag

 

Söndagen 20 augusti

07.00 Frukost

9.00 Abhay Devasthale – Odling i förändrat klimat

10.00 Fika

10.30 Erika Olsson – Ekologiska Lantbrukarna och KRAV

12.00 Lunch

13.00-15.00 Trädgårdsbesök hos Abhay Devasthale i Skärblacka.

 

Susanna Prytz är styrelseledamot i FOBO:s förbundsstyrelse. Hon är även självhushållare med stort intresse för att förädla och förvara sin skörd. Här delar hon med sig av sina bästa tips kring förädling. Hur gör man pumpamjöl och hur kan man använda den?

Annelie Engkvist är trädgårdsmästare och odlare som driver Grobo köksträdgård i Gräsmark, Värmland. Hennes koncept Mätt på en plätt visar hur stor (eller liten) odlingsyta som behövs för att försörja var och en av oss med grönsaker och bidrar med kunskap för den som vill lära sig att odla sin egen mat med hållbara metoder. Under föreläsningen berättar Annelie om konceptet, odlingsmetoderna, om vilka grönsaker som odlas och om förvaring och beredning. Vi får också höra om hur odlandet kan vara ett steg på vägen i omställningen till ett mer hållbart liv. Mätt på en plätt vill göra det lätt att flytta handen från butikshyllan till trädgårdsmyllan!

Börje Remstam är styrelseledamot i FOBO och tidigare ordförande. Han har under 40 år byggt upp en fantastisk trädgård med hjälp av täckodling. Han tar varje år emot många besökare i trädgården och åker även runt i Sverige och håller föreläsningar. I sin föreläsning berättar Börje om hans allra bästa redskap i trädgården – Daggmasken.

Abhay Devasthale är forskningsledare på SMHI och docent vid Stockholms universitet. Hans forskning fokuserar på kartläggning och övervakning av klimatförändringar från rymden med satelliter. Han har ett starkt hobbyintresse för trädgårdsodling (Instagram @joeystradgard). Han kommer att prata om pågående och framtida klimatförändringar i Sverige och dess betydelse för odling. Man får ofta höra att den globala uppvärmningen är bra för odlingen i Sverige. Är det verkligen så? Vilka möjligheter och utmaningar väntar oss?

Erika Olsson är ekobonde och ordförande i Ekologiska Lantbrukarna. Hon sitter även i styrelsen i KRAV. När lågt pris på mat är viktigare än allt annat går det ut över människor, djur och miljö. Marknaden för lantbrukets produkter går upp och ned, men över tid kämpar många med lönsamheten och lantbruksföretagen blir allt färre. Samtidigt fortsätter odlingslandskapets mångfald att utarmas och förlusten av biologisk mångfald är jämte klimatet en av vår tids stora ödesfrågor. Hur hänger detta ihop? Hur ser ett hållbart lantbruk i ett rikt odlingslandskap ut och hur ska samhället agera för att ta oss dit?

 

Pris: För medlemmar i FOBO 400kr (ingår lunch, fika, middag, lunch) Boende står deltagaren själv för.

Ej medlem i FOBO: 650kr (ingår luch, fika, middag, lunch) Boende står deltagaren själv för.

Plats: Kronhjortsgården, Myckelmossa såg, Simonstorp, 616 91 Åby

Kronhjortsgårdens hemsida

Anmälan och information: Marek Rolenec, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sista anmälningsdagen 11 augusti.

Odlingsytor sökes

Har du en bit mark eller en del av din trädgård som du inte använder? Och vill gärna erbjuda andra odlare att använda den?

Då får du gärna höra av dig till FOBO. Vi vill bidra till att fler kan odla en del av sin mat.

Vi kan samla in och förmedla kontakter.

Hör av dig till kansliet: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring Marek Rolenec 070-423 79 69

 

 

Odlingsytor finnes

Rävlanda - Västra Götaland

Idag odlar jag både fleråriga och ettåriga grönsaker på c:a 70-80 kvadrat friland. Exempel på det jag brukar odla är potatis, jordärtskockor, rädisor, sockerärter, brytbönor, bondbönor, gråärt, soja, olika typer av kål, squash, fänkål, stjälkselleri, asiatiskt bladgrönt, flerårig spenat, sparris, ramslök, vitlök, lök, piplök.

I tunnelväxthuset på 24 kvadrat växer tjugotalet tomatplantor av olika slag (tillsammans med basilika) men även gurkor, paprikor och chili. Jag använder mig av droppbevattning och markduk, för att underlätta skötsel och för att kunna åka bort under sommaren.

Jag har ca 15 fruktträd (och ett antal bärbuskar) av mycket varierande kvalité som när vi flyttade in för nio år sedan var extremt eftersatta. Jag har påbörjat det mödosamma arbetet att föryngringsbeskära och har även planterat lite nya träd.

I trädgården spatserar även just nu 18 hönor omkring och ger mig gödsel och ägg.

Det finns gott om yta om någon är sugen på att utöka odlingen. Jag har också gott om yta att skörda grönmassa för täckdikning.

Kontakta Gustav Tellin Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Välkommen till Fobo!

Det här är sidan för dig som är intresserad av ekologisk odling av grönsaker, frukt och bär. Föreningen FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling) har sedan sjuttiotalet spridit kunskap om småskalig, ekologisk odling av köksväxter och hur man kan bli självförsörjande på sin egen odling.

FOBO förespråkar naturliga och kretsloppsanpassade odlingsmetoder som täckodling, skonsam markbearbetning, samodling och gröngödsling. På den här sidan kan du hitta mycket information om ekologisk odling, både texter och filmer.

FOBO arbetar aktivt mot GMO, handelsgödsel, slamspridning och kemiska bekämpningsmedel. Idag finns ett stort intresse för hälsosam mat och vi menar att processen för att få fram mat av god kvalitet börjar i jorden. Våra odlingsmetoder syftar till att bygga upp en levande jord med ett varierat mikroliv som kan producera sund mat.

FOBO är en riksorganisation men har också lokalföreningar och olika aktiviteter som kurser, studiebesök och föreläsningar. Vi deltar varje år vid en rad mässor, störst av dem är Nordiska Trädgårdar i Stockholm.

Som medlem i FOBO får man tillgång till våra aktiviteter och man är med och stödjer vårt arbete för mer ekologisk odling utan GMO och farliga ämnen. Medlemmarna får också vår tidskrift Odlaren fyra gånger per år. Ekologisk Trädgård – FOBO finns också på Facebook.

Välkommen att utforska vår sida!

 

FOR webb

FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation)

FOBO är en av 20 medlemsföreningar i FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Medlemsföreningarna har tillsammans över 75 000 medlemmar och det finns ingen annan organisation som på liknande sätt kan sägas företräda fritidsodlingen. FOR driver fritidsodlingens röst i samhället och i samhällsdebatten.
FOR bedriver också trädgårdsrådgivning till allmänheten, samlar in och sprider kunskap kring invasiva arter och samarbetar kring olika projekt runt biologisk mångfald. Arbetar även aktivt med att uppvakta våra politiker för att lyfta fram fritidsodlingens betydelse i Sverige.

Lite fakta om fritidsodlingen i Sverige:

  • 70 % av Sveriges invånare har möjlighet att odla utomhus
  • 2,6 miljoner trädgårdar finns i Sverige
  • 320 000 hektar är den totala trädgårdsarealen
  • 130 000 ton trädgårdsprodukter produceras till ett värde av 5,4 miljarder kr
  • Produktionspotentialen är dock hela 700 000 ton ätliga grödor

Källa: FOR

Läs mer på www.for.se