Fråga: Jag har en fråga om täckodling. Jag har tillgång till gammal halm, men vill gärna blanda den med växtdelar och gräsklipp. Problemet är att jag har så mycket mossa i min gräsmatta. En del säger att det gör ingenting om det är mossa i gräsklippet men jag är tveksam. Vad säger du?
/Christina

Svar: Det är inte bra med mycket mossa i täckmaterialet, då riskerar du att det börjar växa mossa i odlingarna. Men när man klipper en gräsmatta - även om den har mycket mossa - så brukar det ju inte komma med mossa i gräsklippet, i alla fall inte på sommaren. På våren och hösten, när gräset inte är så kraftigt, kan det komma med mossa och då bör du inte använda det som täckmaterial, däremot kan man slänga klippet på komposten. För att få mindre mossa i gräsmattan kan du gödsla den, till exempel med hönsgödsel eller urin och räfsa ut mossa med en kratta på våren.

Sedan kan man ju fråga sig varför du har mossa i gräsmattan. Växer den i skugga eller är jorden mycket sandig och näringsfattig? I så fall behöver den kanske gräsklippet som näring själv. Du kan ju också använda halmen som täckning och blanda den med hönsgödsel, det blir ungefär samma effekt som att täcka med gräsklipp.

Karin Jansson