Fråga: Tack för en jättebra hemsida. "Hittade" er på årets trädgårdsmässa i Älvsjö och känner mer och mer att inom kort blir det en medlemsanmälan från mig.
Jag har en odlingslott, väldigt lerigt, första året i år. Har lyckats odla på ca. hälften med potatis, lök, lite bönor. Sedan tidigare finns jordgubbar och hallon. Förra hösten, efter att gamla innehavaren misskött lotten, frästes all bar jord. Resultatet är massor av tistel...suck...Har rensat flera ggr. under säsongen. Så därför är det bara tidigare nämnda grönsaker som lyckats överleva. Allt annat som såddes klarade sig inte. Nu kommer min undran/fråga. Har några "organiserade skräphögar" med allt det rensade. Kan jag lägga allt i en hög och nästa år ösa på lite jord för att sen ha t.ex squash där? Eller måste all tistel bort? Har en kompost där jag har allt som jag vet är ok. (även hemifrån). Det är ju det där med ogräsrötter/frön som jag inte vill ska leva vidare (för mycket).
/Marie-Louise
Svar: Det är en väldigt bra idé att lägga ogräs i en hög, låta det förmultna och samtidigt odla på högen. Detta tillför organiskt material till jorden och på sikt gör det din lott mycket mer frutkbar och du kommer att få fin, mullrik jord.
Om man vill vara säker på att ogräset är dött innan det läggs i komposten kan man först lägga det att dö i solen några dagar. Man kan också se till att täcka högen ordentligt med t ex halm eller löv – då kommer det inte att börja växa i komposten.
Dra upp plantor av squash, gurka och pumpa. De kan sedan planteras i högen i slutet av maj. Gör en grop för varje planta och om högen fortfarande är i stort sett oförmultnad bör man lägga ned lite jord i hålet och sedan sätta ut plantan. Squash trivs mycket bra att växa på detta sätt och du kommer att få stora plantor och hög skörd.
Året därpå kan du låta högen bli en odlingsbädd med djup jord. Här kommer rotfrukter som morot, persiljerot, palsternacka mm att trivas väldigt väl.
Karin Jansson