Skriv ut

Fråga: Hej! Vilken underbar tidning som jag har hittat på nätet. Kan jag prenumerera på den genom er?

Men jag har en fråga som jag väldigt gärna vill ha svar på. Jag har massor av åkerfräken i mitt trädgårdsland. I år fick det bli potatis där och grönsakerna odlar jag i pallkragar.Hur får jag bort detta hemska ogräs och vad är det som fattas i jorden när de bara blir fler och fler.

I vintras grävde vi bort 50 cm jord och la dit grus. Sedan på med pallkragar och gödsel och jord. Jorden har vi köpt i säckar. Jag satte ut frön i mitten av april och det växer som bara den.
/Eva

Svar: Åkerfräken är ett ogräs men också en ört som kan användas både för att stärka växter och förbättra hälsa. Har man fått in den i sin trädgård är den dock svår att bli av med eftersom den har ett så omfattande rotsystem. Åkerfräken trivs på tung, odränerad lerjord och indikerar att jorden behöver tillföras organiskt material för att höja mullhalten. Det kan också vara så att jorden behöver täckdikas för att öka avrinningen.

Åkerfräken har rötter som kan gå 1-2 meter nedåt i jorden och växten bildar ett system av rötter på olika nivåer i jorden. När man rycker loss de plantor som sticker upp så är det bara toppen av växten man kommer åt – det mesta finns alltså kvar i jorden.

Om man jordfräser där det växer åkerfräken kommer rötterna att delas i små bitar och börja växa igen – man får alltså ännu mer av örten. Därför är det bättre att bearbeta jorden manuellt där man fått in åkerfräken och för att bli av med den måste man hålla marken ordentligt täckt. Det räcker inte med ett täcke av organiskt material. Här behöver man täcka noga med t ex markväv eller en presenning som man håller nere med stenar, plankor etc. Man måste täcka med marginal för att vara säker på att få bort allt och helst hålla täckt i två säsonger.

Man kan kanske också bli av med växten genom att kontinuerligt plocka bort den så fort den syns. Den får då inte möjlighet att lagra någon näring i rötterna och dör ut på sikt. Men detta är ingen säker metod – det enda säkra är att täcka.

Åkerfräken har många positiva egenskaper. Med sina djupa rötter tar den upp mineraler från djupa jordlager och tillför dem till matjorden och växterna. Har man tillgång till den ska man plocka örten och använda den i trädgården och som örtte. Tänk på att det finns ett tiotal fräkenarter i Sverige och att kärrfräken är giftigt!

Framför allt är det den höga halten av kisel som gör örten användbar men den innehåller också en rad andra mineraler och spårämnen. För att få ut kislet ur växten ska den kokas, minst en kvart, gärna en hel timme. Ta 20 g torkad växt eller 200 gram färsk växt till en liter vatten. Åkerfräkenteet kan sedan spädas och sprutas i trädgården över växterna. Det stärker alla plantor mot framför allt svamp- och mögelsjukdomar.

Om man inte kokar växten kan man istället låta den dra i vatten utomhus. För att få ut de viktiga ämnena måste man då låta den stå länge, till den upplöses i vattnet. Man kan också plocka åkerfräken och lägga runt plantor som marktäckning. Framför allt värme- och ljusälskande växter stimuleras av detta som tomater, paprika, squash, gurka, bönor och jordgubbar.

Man kan bespruta sin trädgård med åkerfräken varannan vecka i förebyggande syfte. Framför allt bör man bespruta växter som lätt angrips av svamp och mögel, t ex skyddar det potatisen mot bladmögel, fruktträden från monilia och på hösten skyddar åkerfräken mot mjöldagg.

Åkerfräken är också bra för oss människor. Kislet stärker naglar och hår och växten har traditionellt använts mot reumatism, gikt och njurproblem. Den är också bra vid vanliga blåskatarrer.

Karin Jansson