En vår i kris
Från Odlaren 2-2020
Text: Karin Jansson
Oavsett om man är ung eller gammal har denna vår varit dramatisk och märklig. En mänsklighet som trodde sig vara jordens härskare har fått se sig besegrad av ett litet virus. Ingenting har varit sig likt och denna lilla mikrob har spridit rädsla, osäkerhet och oro av sällan skådat slag.
Vi brukar ju kunna lita till vår kunskap, vår energi och våra maskiner, men nu har det blivit tydligt att naturen är starkare än oss. Virus fanns på jordklotet långt före mänskligheten och kanske kommer de också att överleva oss med många miljarder år.
Nu är det dags att ta naturen på allvar. Vi som mänsklighet kan bara överleva om vi väljer att leva i harmoni med de lagar som har skapats långt före oss. Att bygga upp ett samhälle som kräver ständig tillväxt, orimlig konsumtion, nedsmutsning och förgiftning av naturen kan inte hålla i längden – även om det kortsiktigt ger oss bekväma liv. Denna vår torde fler ha blivit medvetna om att det är nu det är dags att ställa om, observera vad naturen kan lära oss och börja bygga upp ett nytt samhälle.
Tyvärr är det inte detta vi hör från myndigheter och politiker. Istället upprepas att vi ska tillbaka till ”business as usual”, vi ska få hjulen att snurra och rädda våra jobb. Men en ekonomi som bygger på att vi måste överkonsumera för att alla ska ha jobb och mat på bordet kan inte fungera i längden. En uthållig ekonomi måste vara helt kopplad till naturens resurser. De är planetens begränsningar som bör avgöra vår konsumtion, energianvändning och vilka kemiska ämnen vi släpper ut i naturen.
Dagens kris borde få oss att tänka om och se möjligheten att skapa ett mer hållbart samhälle som tar naturen på allvar. När inte myndigheter och politiker tar chansen till förändring så får vi göra det själva. Denna tid kan bli en möjlighet för att hitta fler hållbara lösningar i våra egna liv: kan vi arbeta på ett mer hållbart sätt, kan vi odla mer, konsumera mindre, cykla istället för att åka bil etc. Det handlar om oss själva och vår familj men vi kan också vara med och påverka vårt grannskap och vårt lokalsamhälle. De små förändringarna kan växa till något stort – som ringar på vattnet eller som mykorrhiza som kopplar ihop levande organismer till en fungerande enhet.
Mycket tyder på att Corona får en långvarig effekt på vårt samhälle och våra personliga liv. Istället för att bara se detta som en kris så kan vi välja att se möjligheterna till förändring. I detta nummer av Odlaren koncentrerar vi oss på självhushållning och hur vi kan odla mer av vår egen mat. Det blir också en artikel om fröodling. Fröer och utsäde är grunden till vår livsmedelsförsörjning men numera finns ingen fröodling i vårt land. Vid en krissituation kan just bristen på utsäde bli allvarlig, så det är bra om så många som möjligt lär sig grunderna i hur man får fram egna frön.
Trots Corona och restriktioner så har vi i vårt land kunnat fortsätta våra liv ganska mycket som förut. Några har fått uppleva en hemsk sjukdom men för alla oss som har krafterna i behåll så är det nu vi ska titta på våra liv och börja en förändring mot hållbarhet. Sannolikt kommer vi att möta fler kriser och katastrofer tills mänskligheten väljer att bygga våra samhällen i samklang med naturens lagar.