Vår!
Från Odlaren 2-2021
Text: Karin Jansson
Våren är en hektisk tid för odlaren. Nu ska alla frön ned, plantor dras upp och sättas ut och marken ska gödslas, krattas, täckas, luckras och vattnas. Ibland tar trädgårdsarbetet så mycket tid att man kan glömma att njuta av knoppar, fågelsång, vitsippsbackar och allt annat underbart som våren bjuder på. Egentligen borde våren vara dubbelt så lång så man hann med både trädgård och natur – men tyvärr känns det i stället som om våren går snabbare än andra årstider.
Denna vår har dock varit långsam. En kall vinter har övergått i en kall vår och fortfarande när detta skrivs i mitten av maj är det inte någon värme i södra Sverige. Prognosen säger snöoväder i Norrland och det har varit minusgrader på nätter långt in i maj även i Skåne.
Att vara odlare innebär en osäkerhet eftersom vi inte kan kontrollera väder och vind. Det innebär att man måste börja leva med naturen och inte ständigt kräva att få sin vilja igenom. Det moderna livet har fått människan att delvis släppa kontakten med naturen och i stället koppla in sig med teknik. I den moderna digitala tekniken kan man kontrollera allt, ändra allt och få allt som man vill ha det. Men med naturen är det helt annorlunda. Naturen bestämmer och vi måste följa med.
I dag hann jag plantera ut kålplantor precis innan regnet kom och skötte vattningen för mig. Det känns skönt när man kan tima sitt trädgårdsarbete men samtidigt var jag orolig att det skulle komma hagel och slå sönder plantorna. Skillnaden mellan att lyckas och att totalt misslyckas är ofta inte stor när man odlar.
Jag imponeras av våra förfäder som ständigt levde med naturen, som lärde sig tyda naturens tecken och som kunde klara av att odla all sin mat för hela årets behov. I dag är vi inte beroende av vår odling på det sättet, men att vara självförsörjare på en del av maten skapar en härlig känsla av tillfredställelse som ger glädje i vardagen. I detta nummer avslutar vi en serie i fem delar om hur man kan bli mer självförsörjande. Denna gång tar vi upp hur man lagrar grönsaker för vinterbehovet något som kräver en del planering eftersom våra moderna bostäder inte är gjorda för långtidsförvaring av mat.
Odlaren innehåller också andra delen av en serie om nygamla grödor som nu börjar leta sig in jordbruket igen. Kokbönor och lupiner odlas nu allt mer av svenska bönder och även den som har en liten trädgård kan ge sig på att odla dessa proteinrika grödor.
Dessutom har vi med en artikel om klimatet och bevattning. Vädret blir mer och mer oförutsägbart och det gäller som odlare att ha tänkt igenom en bra strategi för vattning för att klara eventuella långa torkperioder.
Så välkomna till ett nytt nummer av Odlaren och glöm inte att njuta av den vackra blomsterprakten under vår och försommar!