Kris och mat
Från Odlaren 1-2022
Text: Karin Jansson
Solen har återvänt till Norden och det luktar vår i luften. Belysningen är på plats och de första chiliplantorna, purjon, sellerin och kronärtskockorna har börjat titta upp. Fröpåsarna är inköpta, årets odlingsplan är på gång och här i Skåne har vi till och med kunnat ta de första spadtagen utomhus.
Men trots att allt till synes verkar lugnt och ser ut precis som vanligt så vet vi alla att detta inte är någon vanlig vår. Vi bevittnar ett krig i vår närhet som i sin grymhet överträffar allt vi hittills har upplevt. Vi lever alla i chock, bestörtning och förtvivlan över massmorden som sker inför våra ögon.
Ukraina är inte bara ett land i vår närhet vars befolkning nu hotas till livet, Ukraina har också några av jordens bästa odlingsmarker som producerar en väsentlig andel av världens mat. Delar av Ukraina är täckt av så kallad svartjord, en mycket mullrik jordart som är oerhört rik på näring. Landet har på grund av sin jord varit en viktig exportör av vete, majs och solrosolja och ofta kallats Europas kornbod.
Nu vet vi inte om bönderna i Ukraina kommer att kunna så sina åkrar i år. När detta skrivs rasar kriget för fullt och inget hopp finns om vapenvila. Risken är överhängande att åkrarna i år inte kommer att vaja av spannmål, solrosor, grönsaker och potatis – något som kan få katastrofala följder för miljontals människor runt klotet.
Priserna på vete är redan rekordhögt och fler livsmedel väntas öka i pris i år. Kostnadsläget för bönder i Europa var svårt redan innan kriget började på grund av höjda priser på el, diesel och olika material. Nu väntas ytterligare prisökningar och alla vi som köper mat måste räkna med att matinköpen kommer att göra större och större hål i plånboken.
De flesta européer har råd att lägga lite mer pengar på mat men i många länder som idag importerar till exempel vete från Ukraina är rädslan för matbrist redan stor. Framför allt är det länder i Mellanöstern och norra Afrika som köper in livsmedel från Ukraina och här finns risk för snabbt ökande matpriser och svält.
Kriget har gjort vårt eget lands svaga självförsörjning allt mer tydlig. Sverige köper idag in hälften av sin mat men är också helt beroende av diesel och handelsgödsel för att kunna producera något alls. Vid en svår kris med stopp för import sjunker den svenska matproduktionen mot noll.
Det är alltså dags att kavla upp ärmarna och gräva några bäddar till för att producera mer mat själv. Årets första nummer av Odlaren ger många tips på hur du kan göra jord och gödsel alldeles gratis och producera stora mängder mat själv. 2022 blir troligtvis året då många runt klotet kommer att börja odla för att få mat på tallriken. Dags att börja nu!